::domov:: ::ponudba::::foto kotiček::::popotovanja in trekingi::  
 
na dno  

Dumo d.o.o.
Kalinova ulica 17
1292 Ig

e.pošta: info@dumo.si

Telefon: +386 (0)1 2862 833
Mobilnik: +386 (0)41 614 203
Fax: +386 (0)1 2862 833

 

Vse novice::3. plezalni vikend Tura 2008

Ko ljudje dajo od sebe vse, da bi neka prireditev uspela in ko je vse nared se mu zazdeva, da ni stvari, ki bi lahko napeljale v drugo smer... A to smotrno prepričanje ga zamegli do te mere, da pozabi še to od kje sam izhaja… In potem je začelo deževati in tega tuša z neba kar ni in ni hotelo biti konca, a mi se ne damo je kipelo iz grl organizatorjev pravkar minulega 3. plezalnega vikenda Tura 2008.

Spletna stran: http://www.planinsko-drustvo-vipava.si/CMS/index.php/AO


Ko je k vsej stvari skupaj pristopila še Komisija za Alpinizem pri PZS in tu pri nas naredila še srečanje alpinistov in pregled bogatega minulega leta smo bili še bolj našpičeni.
Prilagajali bomo program vremenu, je viselo fizično in digitalno sporočilo na portalih. In nam vsem je bilo hitro jasno v soboto dopoldan, da bo plezanja v suhi skali ta vikend bore malo.
Stvar smo skušali kar se da spraviti pod streho ponjav šotorov in upali, da bo vsaj nekaj gledalcev in tekmovalcev prišlo med nas ...

A ko se je v poznem sobotnem popoldnevu stvar končno le pričela odvijati je velik šotor pokal po šivih od navdušenja gledalcev in glavnih akterjev minulega alpinističnega leta. Mladi Luka Krajnc (AO Celje) in že ustaljena in vedno navita mačka Andrej Grmovšek (APD Kozjak) ter Marko Prezelj (AO Kamnik) so samo še enkrat več dokazali zakaj sodijo v vrh našega in svetovnega alpinizma. Iz njih so kipele besede navdušenja nad stvarmi, ki jih zares radi počnejo in slike so samo še to dokazovale, da je v platno z navdušenjem gledalo precej velikih oči. Po zanimivih koncih sveta se pleza od sten nad Chamonixom do sten Himalaje - Charakusa, zadnje Markove odprave. Pa domače stene ne samevajo, bilo je opravljenih veliko lepih ponovitev in nekaj prvenstvenih smeri. Dolomiti, zibelka odlične skale je tudi lani gostila mnogo slovenskih plezalcev….pa odprava Grmovškov v Indijo je skozi mnogo lepih fotografij prepričala o zanimivosti in prvobitnosti te zares lepe pokrajine. Pa zagnani Luka, je opravil veliko odličnih vzponov v kopni skali, kombiniranih smereh ter vzpon v steni velikih Jorassov.

Potem pa je še eden najboljših primorskih alpinistov vseh časov Peter Podgornik predstavil bogato in zanimivo alpinistično prehojeno pot. Od Nekje do Nekoč nas je s sliko in besedo popeljal letošnji Abrahamovec. Zares pestra in zanimiva je njegova prehojena pot, ki kar traja in prav je tako. Srečno še naprej Peter!

Potem že malo zasedeni smo se obrnili proti umetni plezalni stenci kjer so na "tekmovalce" čakali dve drytooling smerci za finale. Kjer se je potem na malce bolj začinjeni smerci še malo za šalo malo za res pretegnilo osem mladcev. Zanimiva tekma pod žarometi je privabila tako navijaško razpoložene gledalce kot nabrušene tekmovalce, vmes pa odlične in na mestu prave komentarje ene lahko rečemo legend primorskega plezanja Igorja Badaliča - Alpija.

Nisem ravno rosno mlad, a vseeno nisem še takrat hodil v Osp, ko se je treslo Eličino dvorišče ob vikendih zvečer, ko se je pilo in stresalo neskončno šal na ta in on račun … Že tako velika moja ušesa postanejo še večja, ko kakšen od tiste garde začne poročati štorije o tistih časih, o plezanju, o klapi, ki je živela za plezanje. Iz oči nekaterih sem tisti večer razbral nostalgijo o vsem tem. In prisežem, da je že na zunaj videti človeka, ki živi za stvar, ki jo počne s srcem.
Že globoko preko polnoči, ko kar ni hotelo in ni hotelo nehati deževati, smo počasi ugasnili luči in zapustili prizorišče dogajanja, ki je navkljub zares grdemu vremenu privabil precej ljudi, ki jih stvar zanima in ki se ne ozirajo na vreme in nam samo potrdilo, da je vredno vztrajati pri takšnih prireditvah.

Že čez par uric smo se kot deževniki pojavili nazaj, kjer je eden glavnih "krivcev" za nastanek dveh odličnih plezališč tu v neposredni bližini Vipave Marko Fabčič že koval smerco za mlade nadobudne mladenke in mladeniče. Preko dvajset "tagajstnih" mulčkov se je kot za življenje borilo doseči zadnji grif na vrhu umetne stene. In bilo je vredno opazovati kako se je treba truditi za svoj cilj! Bravo otroci!

Da bi še večino zastavljenega programa spravili skupaj je potem sledila še tekma v hitrostnem plezanju. Žal tudi ta prestavljena iz skale na našo skulpturo, ki nam je v danih razmerah več kot odlično služila.
Peščica posameznikov botruje temu, da taki dogodki živijo, dihajo iz leta v leto… In prav ta kolektiv organizatorjev je najbolj zadovoljen, ko vidi vedre obraze prijateljev, soplezalcev in ljudi, ki tudi živijo za ta krasni cirkus, ki ga ponuja alpinizem in ta šov, ki se odvija okrog njega!

Lahko sije dvoje sonc in več lun na nebu ti kaže pot. Če ni v glavah jasnega golega prepričanja, da neka stvar pač enostavno mora biti, četudi deževne kaplje neusmiljeno padajo in ti skušajo vzeti še tisti kanček upanja, če si na pravi poti. In na tej poti bi radi ostali s tem našim dogodkom tudi v bodoče, to naglas zatrjujemo organizatorji minulega plezalnega vikenda pod stenami naše Ture.

Tekma drytooling:
1. Luka Krajnc (AO Celje)
2. Dejan Koren (AO Vipava)
3. Marjan Slejko (Ajdovščina)
4. Matija Nabergoj (AO Vipava)
5. Miha Stopa (AO Vipava)
6. Peter Mežnar

Tekma težavnost mlajše deklice:
1. Larisa Fabjan
2. Eva Krapež
3. Špela Fabčič

Tekma težavnost mlajši dečki:
1. Vid Štrancar
1. Miha Hajna
2. Tadej Črnič

Hitrostna tekma moški:
1. Matija Nabergoj (AO Vipava)
2. Benjamin Kodele (AO Vipava)
3. Dejan Koren (AO Vipava)

Hitrostna tekma dekleta:
1. Špela Fabčič (AO Vipava)
2. Nina Habjanič (AO Novo mesto)
3. Urška Kete (Ajdovščina)

S pomočjo sponzorjev in donatorjev prireditve nam je bilo mnogo lažje.

Hvala tudi Vam:
DUMO, City Wall, ClimbersOnly.net, KIBUBA, FAMA, Nova Oprema, Mlinotest, Fructal, Agroind Vipava, Nova KBM, Bar Pri Marjanci, KS Gradišče, Aeroklub Josip Križaj Ajdovščina, radio Ognjišče, radio Nova, radio Robin in Vinarstvo Srečko Premrl

Dejan Koren, AO Vipava


 ® 2020 DuMo d.o.o. & © ivanek.net na vrh